Joki (Mirta kertoo)

– Nyt lähdetään! Anisa huutaa ja taluttaa oranssin rotiskon pyörävajasta talon kulmalle. Sara kiipeää tarakalle, minä istun ohjaustangolle pyörän sarvien väliin ja Anisa polkaisee matkaan. Hande tyrkkää sodanaikaisen rämänsä Anisan vieren. Pari kilometriä soratietä, sitten kolme kilometriä polttavaa asvalttia. Anisa taluttaa pyörää ylämäissä, minä työnnän ja Sara juoksee perässä. Laskettelemme mäet alas yhtenä röykkiönä ja Hande vetää ne kädet irti tangosta.
Vesi virtaa pyörteisenä sillan alla. Anisa ja Hande taluttavat pyörät sillan kaiteen taakse ja juoksemme kaikki joen uomaan riisuutumaan. Aurinko polttaa olkapäitä, hypimme paljain jaloin pitkospuita pitkin hetteikön yli niin, että veden pinnalle pulpahtelee pieniä kuplia. Handella on mustat, pitkävartiset kumikengät. Hän asettelee ne vierekkäin keltaisten kurjenmiekkojen viereen.
– Mirta ei uskalla! Hande sanoo. Mirta ei hyppää sillalta, Hande virnistää. Vesiheinät heilahtelevat verkkaisesti pinnan alla ja vesi on mustaa.
– Hyppäänpäs!, sieppaan saappaan uhmakkaasti pääni ylle. Hyppään sillalta jokeen!
– Hah, hah, ha, Hande esittää.
– Et usko? Jos et, heitän kengän jokeen!
– Et heitä. Etkä hyppää, Hande inttää ja räpistelee käsillään kuin linnunpoika.
– Siinä!, huudan ja heitän kengän pitkässä kaaressa virtaan. Se haukkaa vettä, pyörähtää ja uppoaa nopeasti pyörteeseen, jota virta vie voimalla eteenpäin.

-Hullu!, Hande huutaa ja räpiköi nyyhkien rannalle. Anisa ja Sara huutavat yhdestä suusta: Hullu, Mirta! Anisa ravistelee minua olkapäistä: Mitä sinä teet? Häh! Kenkää ei löydy enää mistään.

-Höh, vastaan ja kiipeän hiekkaista rinnettä sillalle. Mitäs ei uskonut!

Virta ryöppyää vaahdoten kohti joen mutkaa.  Pinnalle pulpahtelee isoja ja pieniä kuplia, jotka katoavat nopeasti virran pyöteisiin. Hyppään jalat edellä. Sukellan suorana pinnan läpi alas kylmään imuun, virta vetää kehoani eteen ja ylöspäin valtavalla voimalla, kunnes paiskaudun hopeisena kiiltelevän pinnan läpi.  Vedän keuhkot täyteen ilmaa ja kauhon kohti joen reunaa.  Saan kiinni rantakivistä ja vedän  itseni ylös rannalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *